Andelsbiodling

Vill du ha din egen närproducerade honung?

Vill du vara med och gynna den biologiska mångfalden runt Österbybruk men har inte tid, kunskap eller plats att ha egna bikupor? Då är andelsbiodling något för dig!

En andel i en bikupa är mer än bara några kilo honung. Det är en hel upplevelse där du får följa med i alla produktionssteg under säsongen. Du gör en direkt insats för miljön.

Bli andelsbiodlare hos oss

Vi har en liten bigård i Films kyrkby där honungen får sin smak från de öppna fälten och örterna i skogen. Varje skörd får sin speciella karaktär, konsistens och smak.

Honung är en ren naturprodukt som bina skapar av blommors nektar. På våren ser man bin i maskrosor och äppelblom. Under sommaren hittar de till hallonbuskar och lindblommor. Sent på hösten är ljung och gullris uppskattat. Exakt varifrån de hämtar all nektar vet bara bina själva.

Anmäl intresse för 2022

2021-04-15:
Andelarna för 2021 är slutsålda! Du kan anmäla ditt intresse för nästa års andelar. Du förbinder dig inte att köpa. Utformning, innehåll och priser kan komma att justeras.

Boka din andel i en bikupa:

Vid beställning godkänner du samtidigt våra köpvillkor.

Mer om hur andelsbiodling fungerar

Honung m.m.
I alla andelsägarskap ingår en andel av skörden från en bikupa. Du får minst en, mest troligt två sorters honung och en förpackning blomsterpollen. En försommarhonung som ofta är ljusare och lenare i smaken och en sensommarhonung med mer karaktärsrik smak och vanligen mörkare färg. Ett väldigt bra år skördar vi tre eller fyra gånger.

Skörden från en bikupa kan variera mellan ingenting ett dåligt år och otroliga 100 kg ett riktigt bra år, men genomnsittet ligger runt 30-40 kg.

  • För en 5%-andel blir det upp till 1 kg honung
  • För en 10%-andel blir det upp till 2 kg honung
  • och pollenströssel och ev lite bivaxprodukter t ex ljus i mån av tillgång på vax

I andelen ingår även andra produkter från bikupan såsom pollen och bivaxljus. Vi samlar även in pollen från bikuporna som torkas. Detta proteinrika kosttillskott kan användas som topping på frukostfilen eller på olika bakverk. År 2021 blir första året vi skördar bipollen. En uppskattning är att det blir runt 100g per andel. Bivaxljus tillverkar vi bara om det finns bivax i överskott.

Genom att beställa är köparen medveten om att skörd i sämsta fall kan utebli helt. I andelsjordbruk delas den ekonomiska risken mellan producent och konsument solidariskt. Det är omöjligt att på förhand veta skördens exakta storlek då bina är starkt väderberoende. Skulle det vara för kallt eller för blåsigt flyger inte bina och om det regnar tvingas använda den redan insamlade honungen inne i kupan tills det är tillräckligt bra väder för att de ska kunna flyga igen. Regn och sol påverkar växterna som producerar fler eller färre blommor samt mängden nektar de kan ge.

Behöver jag göra något?
Det enkla svaret är: köp din andel och hämta din skörd. Vi tar hand om allt det praktiska arbetet i bigården med skötsel, honungsskörd, slungning och att tappa honungen på burkar. När allt är klart får du veta att du är välkommen att komma förbi gården och hämta din andel!

Så här går det till
Du köper en andel av skörden från bigården i förskott. Andelen avser genomsnittlig skörd per bikupa i bigården, vilket ökar dina chanser att få en honungsskörd även om ett enskilt samhälle inte skulle producera så bra under året. Honungen kan du hämta hos oss på gården där du också kan passa på att besöka bigården samtidigt.

Vid skörd flera gånger under säsongen får du meddelande vid varje tillfälle och kan välja själv om du vill hämta direkt eller vänta till slutet på säsongen. Flytande, helt obehandlad honung kan bara hämtas i anslutning till skördetillfället, vilket innebär att du i så fall behöver hämta honung flera gånger under säsongen.

Följ dina bin
Du kan alltid följa allt arbete på gården via Instagram och på Facebook under namnet Films Gårdsprodukter. Du även inbjuden till årets slutna andelsbiodlargrupp på Facebook där du kan surra om andelsbikuporna på djupet tillsammans med de andra andelsägarna och oss som sköter bina. Som andelsbiodlare får du även förtur till nästa års andelar innan de annonseras.

Ge bort ett presentkort
Du kan även ge bort ett andelsägarskap i present! Presentkortet avser enbart kommande säsong och måste aktiveras genom registrering via mail till oss. Registrering måste ske före 15 april det år som presentkortet är avsett för och är giltigt som längst ett år efter inköpsdatum.